Hans Jørgensen Wegner

Vurdering, køb og restaurering

Vi opkøber og restaurerer brugte Wegner møbler.

Du er velkommen til at kontakte os med henblik på en
uforpligtende vurdering og/eller et købstilbud.

Kontakt

Modeller af særlig interesse

 • Wegner: The Chair (Den Runde Stol)
  The Chair JH-501

  Wegner: The Chair (Den Runde Stol – model nr. JH-501) produceret i samarbejde med snedkermester Johannes Hansen

 • Wegner: Y-Stol CH-24
  Y-Stol CH-24

  Wegner: Y-Stol (model nr. CH-24) udført i samarbejde med Carl Hansen.

 • Wegner: Påfuglestol PP-550
  Påfuglestol PP-550

  Wegner: Påfuglestol (model nr. PP-550) produceret i samarbejde med PP Møbler eller Johannes Jensen.

 • Wegner: Bamsestol AP-19
  Bamsestol AP-19

  Wegner: Bamsestol (model nr. AP-19) udført i samarbejde med AP.

 • Wegner: Jakkens Hvile PP-250
  Jakkens Hvile PP-250

  Wegner: Jakkens Hvile (model nr. PP-250) produceret i samarbejde med PP Møbler.

 • Wegner: Ox-Chair EJ-100
  Ox-Chair (Pøllestol) EJ-100

  Wegner: Ox-Chair (model nr. EJ-100) udført i samarbejde med Erik Jørgensens Møbelfabrik

Hvis du sælger nogle af disse modeller – eller har andre Wegner møbler til salg, er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt

Baggrund

“Stolemageren” kaldes Wegner også på grund af sine mere end 400 forskellige designs og modeller af stole og sofaer.

Wegner har dog også designet lysarmaturer og anden form for brugskunst, men det er primært for sit stole design han er kendt både i Danmark men så sandelig også internationalt.

The Chair

Wegner får sit gennembrud som designer og møbelsnedker da han på snedkerlavets årlige udstilling viser “Den Runde Stol”. Den blev senere omdøbt til “The Chair” efter den blev vist på forsiden af det amerikanske møbelmagasin “Interiors”.

Det helt store internationale gennembrud kom da tv duellen mellem Nixon og Kennedy blev vist på CBS. Der havde man valgt “The Chair” som stolen de to kombetanter skulle sidde i. Med denne gestus havde Wegner skabt en international design klassiker.

Det organiske udtryk

Wegner har under sit lange virke arbejdet sammen med nogle af de bedste snedkere og arkitekter, men den mest frugtbare arbejdsrelation var sammen med snedkermester Johannes Hansen, som også producerede “The Chair”.

Som det var tilfældet med Kaare Klint og hans elever startede Wegner også med udgangspunkt i engelske stoletyper. Disse blev derefter forenklet og udformet mere anatomisk korrekt. Han fandt dog hurtigt sit eget udtryk som umiskendeligt går igen gennem hans mange møbeltyper.

Karakteristisk for Wegner er den konstante higen efter at forbedre og omforme egne modeller. Dette ses tydeligt i Wegners meget kendte kinastole og for den sags skyld også med “The Chair”, hvoraf der findes flere forskellige versioner, som næsten alle er forbedringer af tidligere modeller.

Måden Wegner udformer og forarbejder træet i sine møbler giver i mange tilfælde hans møbler et organisk udtryk. Dette udtryk finder vi også hos Finn Juhl. Man er dog ikke i tvivl om man står med en Wegner eller en Finn Juhl stol i hånden. Dertil er deres formsprog alt for karakteristisk og individuelt.

Wegner var ikke kun en “Træmand”

Selvom Wegners foretrukne materiale var træ, har han flere gange forsøgt sig med møbler af stål. Også her sejrede hans sans for æstetik og form. Han har designet flere stålmøbler som er blevet klassikere.

Af modeller kan nævnes “Ox-Chair EJ-100” (Pøllestolen) som er produceret i samarbejde med Erik Jørgensens Møbelfabrik og “Lufthavnsstolen AP-39” produceret i samarbejde med AP Stolen.

Fælles for begge stoletyper er at Wegner her er gået fuldstændig væk fra brugen af træ og i stedet har kombineret metal og læder og frembragt et strålende design som er i en klasse helt for sig selv.

Wegner på Museum of Modern Art

Wegner har også forsøgt sig med skalstole og også her excellerer han og er i en klasse for sig selv. Han deltog i Museum Of Modern Arts design konkurrence i 1948. Formålet med konkurrencen var at designe gode og overkommeligt prissatte møbler til hjemmet som kunne produceres industrielt.

Sammen med Charles Eames viste Wegner at en stol kan bygges op af krumme skaller af krydsfinér og stadig være ekstremt holdbar og fornuftigt prissat.

Selvom Wegner kunne begå sig med design og produktion af møbler i ethvert materiale, så var det dog træet han holdt mest af. Det er da også træet der går igen i langt de fleste af hans designs.

Hans J. Wegner 1914-2007
Hans J. Wegner (1914-2007)
Møbelarkitekt

Vi køber Dansk Design

Alle typer brugte Wegner møbler købes.

Hvis du har Wegner stole til salg, er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt

Påfuglestol PP-550
Påfuglestol
Model PP-550

 

– Køb af Brugte Wegner Møbler –
Opdateret d. af